Tietokoneen komponentit



1. Prosessori: suoritin tai prosessori on tietokoneen osa, joka suorittaa tietokoneohjelman sisältämiin konekielisiä käskyjä. Yksittäinen yksinkertainen ohjelma voi suorittaa kerrallaan vain yhtä ohjelmaa, mutta sen tehtäviä voidaan vaidella erittäin nopeasti.

2. Emolevy: on tietokoneen keskeinen piirilevy, johon tietokoneen muut osat kiinnitetään ja jonka avulla muut osat kommunikoivat.

3. Keskusmuisti: eli käyttömuisti on tietokone ohjelmien työmuisti, johon latautuvat käyttöjärjestelmän ohjelmat ja suoritettavat sovellukset sekä näiden tarvitsemat tiedot.

4.Kiintolevy: tai usein myös kovalevy, on tietokoneeseen kiinteästi asennettu levymuisti, jota käytetään tietokoneen massamuistina. Siihen tallennetaan ohjelmat ja muut tiedostot.

5.Virtalähde: Ideaalisen virtalähteen läpi kulkee aina jokin määrätty virta, kuormituksesta riippumatta. virtalähde on piirielementti, joka tuo sähköiseen piiriin energiaan

6. Näytönohjain: On tietokoneen komponentti, joka piirtää grafiikan tietokoneen näytölle. Näytönohjain voi olla emolevyyn rakennettu eli yhdysrakenteinen tai erillinen laajennuskortti.

7. Lisäkortti: Laajennuskortti on piirilevy, joka asetetaan emolevyn laajennuskorttipaikkaan tuomaan koneeseen lisätoimintoja. Äänikortti on tietokoneen lisäkortti joka on tarkoitettu äänisignaalin tuomiseen ja usein myös lukemiseen äänisisääntulon kautta. Ja muita lisäkortteja on verkkokortti, lukumuisti ,näytönohjainkortti ja jne.

8.Tietokoneen Kotelo: On kotelo, johon asennetaan tietokoneen sisäiset osat, kuten emolevy, laajennuskortit, levyasemat ja virtalähde.

9. Tuulettimet: Tietokoneen tuulettimet jäähdyttävät konetta, jotta se ei ylikuumene.


A. Tietokone ei voi toimia ilman RAM-muistia.

B. Tietokone toimii ilman kiintolevyä, mutta pääset vain BIOSiin.

C. Prosessorin toimintaa on noutaa muistista käsky ja siihen liittyvä luku tai luvut, suorittaa kyseisen käsky ALU-yksikössään ja palauttaa tulos muistiin.

D. Emolevyssä ei voi olla enempää kuin yksi prosessori.

E. jos tietokoneesi kuluttaa 400 wattia tehoa, mutta virtalähde on vain 300 wattia teholtaan niin tietokone ei toimi.

F. Virtuaalivaluuttaa(kryptovaluuttaa) ei voi louhia ilman näytönohjainta

G. PC-koneiden emolevytyypit: PC/XT, AT, Baby AT, ATX, BTX, ATX 2.0, Micro ATX, Mini ITX, Nano ITX, Shuttle ATX, E-ATX, LPX ja NLX. ATX emolevy ei mahdu mATX koteloon

H. Tietokoneeseen voi asentaa ainakin seitsemän lisäkorttia

I. Yleisimmät tietokoneen kotelotuulettimien koot ovat 40, 60, 80, 92. 120 ja 140





Aiheeseen liittyvä kuva












Kommentit